Reclama1

joi, 15 ianuarie 2015

Tender și Prospecțiuni SA au început 2015 după ”rețeta clasică”: intrând fără acord pe terenurile oamenilor,

Tender lovește și în Suceava: prospecțiuni fără acordul proprietarilor și explozii cu efect necontrolat. Sătenii, la un pas de revoltă


După Crăciun, firma lui Ovidiu Tender, Prospecțiuni SA, a debarcat și în satul Uncești, din comuna suceveană Bunești. Conform sătenilor citați deMonitorul de Suceava, angajații companiei de prospecțiuni au intrat pe unele terenuri fără a avea vreun acord, iar activitatea lor a produs pagube mai multor case din sat, cărora le-au fost fisurați pereții.

”Printre cei nemulţumiţi se numără şi Petronela Croitoru, care ne-a arătat, ieri, cum arată pereţii din casa nouă a cumnatului ei, plecat la muncă în Italia. Casa este în imediata apropiere a terenului pe care au fost ultimele explozii, la sfârşitul săptămânii trecute. Fisuri lungi străbat toţi pereţii casei, iar placa dintre etaje a crăpat. „Ăştia stau şi muncesc de zece ani în Italia ca să poată să-şi facă o casă, şi acum se trezesc cu pereţii crăpaţi. Au început de dinainte de Crăciun, câte 3-4 explozii pe zi, de se zguduie pământul ca la cutremur”, a spus femeia.

Câteva sute de metri mai la vale, la următoarele case, situaţia este identică. Elena şi Nicanor Găitan au o casă mare, îngrijită şi în aceste zile ar fi vrut să stea liniştiţi, să se bucure de vizita copiilor, veniţi în vacanţă din străinătate. „Când au puşcat, de Sfântul Ioan, copiii s-au speriat aşa de tare că au ieşit desculţi afară. La ora 16.00, într-un minut au puşcat de patru ori. Am sunat la poliţie, dar ne-au închis telefonul. Unde să suni, când ai o problemă, dacă nu la poliţie? Ne-am săturat, să plece, să nu-i mai vedem aici!”, a declarat, revoltată, Elena Găitan.

Soţul ei, Nicanor, a afirmat că unii săteni au semnat că sunt de acord ca cei de la firma Prospecţiuni SA Bucureşti să le traverseze terenurile cu utilaje, dar ei nu au fost printre cei care să-şi fi dat acordul. Ne arată un formular, „Înţelegere”, pe care l-au primit de la firmă, la care în locul semnăturii proprietarului terenului scria „acord verbal”. „Nu le-am dat nici un acord, nici scris, nici verbal. De altfel, se şi vede că este acelaşi scris. De unde au ştiut ei unde am teren şi ce suprafaţă? De la primar, nu? Au pus cabluri în spatele casei, pe pământul meu, deşi le-am spus că nu le permit”, a precizat Nicanor Găitan.

În respectiva „Înţelegere” scrie că Nicanor Găitan şi-ar fi dat „acordul verbal” pentru realizarea pe terenurile menţionate „a măsurătorilor geofizice, cu personal, echipamente, utilaje şi aparatură specifică”. Înţelegerea ar fi fost valabilă în perioada 11 decembrie 2014 – 1 martie 2015. Despre explozii nu scrie un cuvânt, în condiţiile în care detonările au avut loc chiar între case.”

Monitorul de Suceava

Probleme asemănătoare au semnalat și alți săteni citați de Monitorul de Suceava. ”Exploziile au fost cele care i-au revoltat cel mai tare pe oameni, dar sunt nemulţumiţi şi de atitudinea angajaţilor firmei de securitate care lucrează pentru SC Prospecţiuni SA. După spusele lui Ioan Smântancă, aceştia i-ar intimida pe săteni. „Vin noaptea cu maşinile cu becuri aprinse, intră pe terenurile noastre, nici nu ştii ce se întâmplă, zici că-s terorişti. Pun dinamită, provoacă explozii, se sperie oamenii, se sperie animalele, dar ce-i asta?! Cine le dă voie să pună dinamită lângă case?”, întreabă bărbatul furios.”

Primarul comunei Bunești, Gheorghe Beraru spune că prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 40 din 27 noiembrie 2014, firmei Prospecţiuni SA Bucureşti i s-a aprobat accesul pe cele 84 de hectare ale primăriei, situate în extravilanul comunei Buneşti, la 500-600 de metri de cea mai apropiată locuinţă, şi pe drumurile şi uliţele comunei, dar nu și pe terenurile cetățenilor, Prospecțiuni SA având obligația să obțină acordul acestora.

Într-o poziție acordată celor de la Monitorul de Suceava, reprezentanții Prospecțiuni SA invocă buna lor credință, disponibilitatea de a oferi despăgubiri, dar și, mai ales, ”bunele relații cu locuitorii din alte zone”: „Orice daune temporare vor fi compensate în baza acestei evaluări, indiferent de cauza acestora. Am decis să acţionăm în acest mod ca o dovadă de bună credinţă şi pentru că ne dorim să menţinem buna colaborare cu localnicii din zonele în care ne desfăşurăm activitatea, aşa cum am avut de-a lungul celor 65 de ani de activitate cu românii din toată ţara. Referitor la plata acestor despăgubiri, încă ne aflăm la începutul procesului de evaluare şi este prematur pentru a decide detaliile legate de plată”.

Despre așa-zisele ”bune relații cu locuitorii” pot depune însă mărturie săteni și din alte sate, în special din Vestul României și din Podișul Transilvaniei. Dar nici într-un caz în sensul celor afirmate de Prospecțiuni SA.

***

Foto: Monitorul de Suceava/ VIDEO AICI

Imagini devenite ”clasice” în satele din România, pe unde trece Prospecțiuni SA: localnici care îndepărtează cablurile întinse de companie pe terenurile lor, fără acordul proprietarilor




Efectele exploziilor în casele sătenilor





În timp ce jeep-urile companiei trec cu geamurile închise pe uliță, sătenii sunt la un pas de revoltă



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu