Reclama1

miercuri, 2 aprilie 2014

Pregatiri pentru razboi, Rusia face si exercitii nucleare

Pregatiri pentru razboi, Rusia face si exercitii nucleare

Pregatiri pentru razboi? Rusia face si exercitii nucleare
In timp ce atentia occidentala se indrepta catre armata rusa care se concentreaza la granita estica a Ucrainei, Moscova a inceput de joi o serie de exercitii militare nucleare de anvergura, care au trecut in mare parte neobservate.
Conform The Diplomat care preia cotidianul rusNezavisimaya Gazeta, Fortele de Rachete Strategice ale Rusiei au inceput de joi exercitii, care se vor incheia in cursul zilei de sambata. La ele participa 10.000 de oameni si 1.000 de piese de echipament de la 30 de unitati militare.

Scopul exercitiilor este sa garanteze ca Fortele de Rachete Strategice ale Rusiei sunt suficient de pregatite incat sa initieze operatiuni ofensive.





Pentru ca potentialul militar conventional al Rusiei s-a deteriorat in anii de dupa caderea Uniunii Sovietice, Moscova s-a bazat din ce in ce mai mult pe operationalizarea arsenalului sau nuclear. Lucru ce s-a vazut reflectat in documentele de securitate ruse.

De pilda, in 1997, conceptul de securitate nationala rusa facea limpede faptul ca Rusia isi va folosi arsenalul nuclear "in cazul unei amenintari care ar periclita existenta Federatiei Ruse", chiar daca acea amenintare venea in forma unui atac nuclear sau de la o putere militara conventionala superioara.

Pragul acesta a fost coborat si mai mult odata cu dezvoltarea noii doctrine militare ruse la inceputul primei presedentii a lui Putin, in 2000. Conform ei, Rusia urma sa-si foloseasca armele nucleare "in raspuns la agresiuni pe scara larga care utilizeaza arme conventionale in situatii critice pentru securitatea nationala a Federatiei Ruse."

Totodata, respectiva doctrina isi rezerva dreptul sa foloseasca armele nucleare in cazul in care orice fel de arme de distrugere in masa se vor folosi impotriva Rusiei.

Cu putin timp inainte de a prelua presedentia pentru a treia oara, Putin a reafirmat importanta fortelor nucleare ruse intr-un numar de articole si discursuri, iar exercitiile nucleare din aceasta saptamana sunt in conformitate cu politica urmata de Putin in ultimul deceniu.

De asemenea, este in concordanta cu accentul pus de Putin pe organizarea de exercitii militare mai frecvente si mai sofisticate pentru a imbunatati pregatirea militara a fortelor ruse.

Intr-adevar, Rusia a mai organizat exercitii nucleare in luna octombrie a anului trecut. Totusi, momentul ales acum este de natura sa provoace ingrijorari in capitalele occidentale. Exercitiile ar putea fi destinate pentru a semnala hotararea Rusiei asupra anexiunii Crimeii.

Nezavisimaya Gazeta a mentionat totusi ca nu exista nicio legatura intre exercitiul nuclear si criza din Ucraina, subliniind ca in luna decembrie a anului trecut comandantul Fortelor de Rachete Strategice ale Rusiei a mentionat ca ar putea organiza un exercitiu candva in 2014. Pornind de la asta, cotidianul rus a conchis ca exercitiul a fost planuit de saptamani intregi si ca nu avea nicio legatura cu evenimetnele din Crimeea.

In acelasi timp, pregatirea Fortelor de Rachete Strategice ale Rusiei era consemnata drept importanta in lumina "realitatii actuale a situatiei mondiale."

Sursa : http://www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu